• Projecten

    2021

    Het Palenhuis: ode aan de heipaal

Schokindustrie, ​Vroom Funderingstechnieken, Vroom Betonbouw, en Kunstenaar Piet van Wijk gaan samenwerken voor de totstandkoming van het kunstwerk ‘Het Palenhuis’ in Amsterdam.

Sluisbuurt, Zeeburgereiland, Amsterdam

2021

De locatie

Levendige Sluisbuurt
De fonkelnieuwe Sluisbuurt op het Zeeburgereiland wordt duurzaam en groen, en ligt mooi aan het water. De 5.500 nieuwe woningen komen in hoge en lage gebouwen. Stukje bij beetje komen er steeds meer mensen hier om te wonen, werken en recreëren. De Sluisbuurt ligt op de westelijke punt van Zeeburgereiland, direct tegenover de Oranje Sluizen en het binnen-IJ. Het nu nog lege gebied wordt verder begrensd door de Zuiderzeeweg en de Schellingwouderbrug en de IJburglaan richting Piet Heintunnel.

Partners

Vroom Funderingstechnieken, Vroom Betonbouw, en Kunstenaar Piet van Wijk

Schokindustrie, ​Vroom Funderingstechnieken, Vroom Betonbouw, en Kunstenaar Piet van Wijk gaan samenwerken voor de totstandkoming van het kunstwerk ‘Het Palenhuis’ in Amsterdam. De kunstenaar heeft een prijsvraag gewonnen die was uitgezet door de Gemeente Amsterdam. Vroom en Schokindustrie leveren de volledige fundering voor dit kunstwerk.

Met deze ‘ode aan de heipaal’, een 20 meter hoog huis op palen, visualiseert Piet van Wijk hoe Amsterdam is gebouwd op miljoenen palen. Zonder deze fundering zou de stad wegzakken in het drassige veen.

Locatie

Het kunstwerk komt te staan in de Sluisbuurt op het Zeeburgereiland, dichtbij de entree van de Piet Heintunnel. Een opvallend object dat ook als een ontmoetingsplek voor de bewoners van deze nieuwe duurzame wijk in Amsterdam zal fungeren.

Samenwerking Schokindustrie en Vroom

Er bestaat een nauwe samenwerking tussen Schokindustrie en Vroom Betonbouw voor de montage van de producten. Hiermee worden alle zorgen rond het realiseren van een goede fundering uit handen genomen. Zo ontstaat een complete fundering uit één hand! Vroom levert het heiwerk en de montage van de funderingsplaat op de heipalen. De funderingsplaat en de heipalen worden door Schokindustrie geleverd. In de funderingsplaat komen 28 ankers voor de bevestiging van de stalen buizen, die door Tata Steel worden geleverd en die de heipalen visualiseren. Daarbovenop komt het stalen huis.

Dolgelukkig

Piet van Wijk: “Mijn Palenhuis, is een ode aan de oer-Hollandse heipaal. Tot mijn vreugde stemden de meeste Amsterdammers op mijn ontwerp en het huis gaat er komen, 20 meter hoog. Mede dankzij de enthousiaste steun van Vroom Funderingstechnieken, Vroom Betonbouw en Schokindustrie. Het is fantastisch dat door dit kunstwerk zichtbaar wordt hoe Amsterdamse huizen er eigenlijk uitzien. Ik ben dolgelukkig met deze samenwerking.”

Op donderdag 26 augustus is de funderingsplaat op de heipalen gemonteerd nadat een dag ervoor de stekken in de paalkoppen werden geboord en stevig verlijmd. Hiermee is de fundering van Het Palenhuis afgerond en zit het werk van Vroom en Schokindustrie erop.

In de betonnen funderingsplaat zijn 112 bouten mee gestort. Hiermee worden de 28 stalen buizen van Het Palenhuis verankerd. Deze stalen buizen symboliseren de funderingspalen. Daar bovenop komt dan het cortenstalen huisje, wat het kunstwerk ruim 20 meter boven het maaiveld laat uitsteken. De onthulling van het kunstwerk is op dinsdag 28 september 2021.